Tali Tamir- the curator of “Is This Baby Yours?” Exhibition

 

קן הקוקייה
על פרוייקט העוברים של מירי נשרי

“… הפרח ההוא נבט באחד הימים מזרע שהגיע ממקום בלתי-ידוע, והנסיך הקטן עקב בשבע עיניים אחרי הנבט, שהיה שונה משאר הנבטים.”

אנטואן סנט-אקזופרי, הנסיך הקטן

כמו הקוקייה, כך גם מירי נשרי מפיצה את עובריה בקנים זרים: 300 קופסאות עץ, בגודל 13X13 ס”מ נשלחו לרחבי הארץ והעולם, הופצו במרחב, מבקשות אב פוטנציאלי שיאמץ את תכולתן: דימוי (מצוייר) של עובר, אדמדם-סגלגל, מקופל איברים, פאסיבי, דומם, עיוור ונטול-עמדה. “פתאום פורץ לביתך אובייקט המתחזה ליצור אנושי, ליוצא חלציך, יצור הנזקק לחמלתך ולמחויבותך הטוטאלית.” כותבת נשרי לנמעניה במידה רבה של פולשנות, “כיצד תגיב?”
הפיכת היוצרות, בגידה באמהות, הפקרת הצאצאים. “טפלי בילדייך בעצמך!”, כתב לה גבר נזעם אחד, ואני אדאג לשלי – לא כולם היו בני!” מנגנון הפצת הזרעים, כמוהו כמזרקה, הוא מנגנון גברי ביסודו, שאינו ניתן להפרדה מהאנטומיה הפאלית, הממוקמת מחוץ לגוף ומותאמת כולה לרגע השיא: פליטת הזרע. רגע השחרור הוא גם רגע בלתי-נמנע של הפניית-גב: הגבר נפרד מזרעו, שילח אותו מגופו, והעביר אותו לגוף אחר. יחד עם החומר המפרה, הועברה גם האחריות אל הגוף הקולט – גוף האשה – שידאג לחמם את זרעו, ולהמשיך את חייו – עד 48 שעות נוספות, או תשעה חודשים, עד ללידת התינוק. שם, בתוך הגוף הנשי, הבנוי סביב חלל הרחם, מובנית כבר אינפורמצית ההכלה: מרחב מחיה, אמצעי הגנה והזנה, חימום, ריתמוס ותודעה מיוחדת של זמן. איזו מיליונית אחוז מהווה יחידת הזמן הרגעית של פליטת הזרע בתודעה הגברית מתוך הזמן המתמשך של תשעה חודשי הריון, הנחרט בתודעה הנשית?

דימוי האשה-מיכל (דימוי סוראליסטי ידוע של אשה-כף, אשה-מיכל), לעומת הגבר-מזרקה קיבע את תפקידי הגבר והאשה בתודעה האנושית, ומיקם את מעמדם ביחס למתח התרבותי בין פנים לחוץ: הגבר, בעקבות זרעיו, נע בכל הכיוונים. האשה, בעקבות רחמה, פועלת כלפי פנים. ומה-לה, למירי נשרי לשנות סדרי עולם? תכונת הקוקייה שאימצה לעצמה, תכונה נדירה אפילו בקרב בעלי החיים שבטבע, מעוררת תחושות אמביוולנטיות של זעם ותהייה: לא רק על עצם העזת ההפקרה, ובגידה במהותה הגופנית כאשה-מיכל, אלא בעצם חוצפתה להשליך את העובר חזרה לצד הגברי והגרוע מכל: לגרד את מצפונו, להשמיע באזניו את “קובלנת” האשה ולתבוע ממנו אחריות. נשרי מתגרה במוסר הגברי, כפי שהתפתח בתרבות המערבית, תחת שלטון הכנסייה ופיקוח הכמורה, התובע מן הגבר לשמור את זרעו לאשה האחת המקודשת לו כחוק ולהתכחש לכל צאצא “בלתי-חוקי” העלול להופיע ממקום בלתי-צפוי. בהשליכה לפתח ביתו את מטאפורת העובר הבלתי-מזוהה מערערת נשרי את גבולותיו השקופים של המוסר הבורגני התקני ומרימה את המסך מעל לראש המדוזה העתיק של מסורת ההכחשה הגברית. מסורת-צללים המטשטשת את מסלולי תנועתה במרחב, ומקבלת את חיזוקה מהקלות (הבלתי-נסבלת) של הקימה הגברית מן האקט המיני, ללא עקבות, ללא שיירים, לעומת האשה – הזרע נע במחילות גופה – והיא צועדת, יחד איתו, לדרכה. המוסר הגברי קידש, לצרכיו-הוא, את מסורת האמהות (מיתוס מריה
הקדושה, הבתולה). אך מה עם המסורת הרגשית של אבהות? מהן נקודות הייחוס שלה? מה ההיסטוריה שלה? האם היא יכולה להיכתב?

הפמיניזם המוקדם ביקש להתנתק מצוו הרחם ולשלול את מיתוס הדחף האמהי. הפצת העוברים לכל-עבר יכולה היתה להתפרש כצעד פמיניסטי מיליטנטי, מטאפורי אמנם, המקביל לאקט השלכת החזיות באמצע שנות השישים, בבחינת התנערות גורפת מהעמדות המסורתיות של הנשיות. אולם, למרות פעילותה הברוכה של הגלולה למניעת הריון, ששיחררה את הסקס מעול ההתעברות, חוזרת מירי נשרי ומציבה את העובר, דווקא, ולא את המיניות הנשית, במרכז הדיון, ומעמידה אותו כמטאפורה מרכזית למערכת היחסים האנושית באלף השלישי לספירה. העובר כמטאפורה לאחריות הבלתי-נמנעת של גברים ונשים, המחזיקה בתוכה מיכלול שלם של אפשרויות לא ידועות, גם אם הם בחרו במערכת יחסים חד-מינית, או וויתרו על פוטנציאל ההולדה שלהם מסיבות אחרות.
“אנחנו לא צריכות אישור!” הצהירה כותבת-מגיבה, מתקוממת כנגד תביעת האבהות של העובר של נשרי. אין לנו צורך בייחוס אבות, באישור גברי, ב”לוגוס” המנצח. אולם, דווקא כאן נמצא האתגר הגדול בפנייה לאבהות הפטריארכלית: היכולת לוותר על האגו הגברי-אבהי ולאמץ את העובר הזה שהגיע משום-מקום, והוא אינו נושא כל חותם גנטי של אביו-מאמצו. “האם התינוק שיוצא שם מהקיר הוא תינוק תקין, בשל, מושך?” שאל האמן דניאל זק את הצופה המתבונן בתינוקות הפוליאסטר הכחולים שלו (1988) שבלטו מהקיר. “ואולי הוא מקולקל, רקוב, דוחה? יכול להיות שהתינוק הצבעוני-אך-דלוח הזה הוא אכן בר-אימוץ, אך אולי בכל-זאת אין במה להתבייש. האם הוא קשור באיזה אופן אליך – הצופה? האם הוא שלך, או כמו שלך? ואם הוא כמו שלך, אז האם הוא גם בתוך המה-שמו שלך?”

אקט פיזור העוברים של מירי נשרי מאתגר רובדים אנושיים בסיסיים. הוא מבקש לעצמו מידה של חמלה, ולא של שחרור. הוא מבקש, כפי שכתבה מיה בז’רנו, “להשיק תודעות” ולא להפריד ביניהן. הוא כמה לחלוקת האחריות ולא לניתוקה. כמו הנסיך הקטן שאימץ לעצמו את השושנה באהבה ובחמלה רבה, למרות, ואולי דווקא, משום שנבטה מ”זרע שהגיע ממקום בלתי-ידוע”, כך מבקשת נשרי להסב את ציר האחריות והחמלה של העולם ולאפשר לו מידה רבה יותר של נדיבות והכלה נשיים. נשרי מבקשת להרחיב את התודעה על-מנת שתכיל לא רק את התוצרים המוגמרים, הרווחיים של העולם, אלא גם את תוצריו העובריים, גם את עוברי הנפל שלו, גם את עובריו הפוטנציאליים, שטרם זכו ללגיטימציה מלאה.
פרוייקט העוברים של מירי נשרי אינו קובע עמדה לכאן או לכאן: הוא נזרק בין זעם לקבלה, בין דחייה לאימוץ, ובין עמדה סרבנית לבין שיתוף פעולה. בסופו של דבר, הוא יצר משפחה גדולה של כל מי שנעתר לבקשת האימוץ והיה מוכן לפעול ולהגיב בנדיבות. במרכז המשפחה עומדת האם הגדולה, אלת פריון מטריארכלית המשכפלת את עובריה, או, לחילופין – האמן כמכונה ביולוגית המפיצה את רעיונותיו לכל המטה אוזן קשבת. התינוק איפשר למגיבים לגעת בעצמם, בהורותם ובילדיהם (הקיימים או המטאפוריים), ובעל-כורחם, נחלצו מעמדות של סגירות וציניות אל מצב של נתינה, דיאלוג ואמון הדדי. רק כך אפשר לגדל תינוקות.

                       טלי תמיר
                             אוצרת הגלריה

 

The Little Prince